Vyhledávání

Kontakt

BAR NAPALMĚ
Na Žertvách 32, Praha 8

605283520 - volat po 13:00

Pokud budete mít zdržení, dejte včas vědět, rezervaci držíme 15 min., děkujeme.

barnapalme@email.cz

           Otevírací doba:

            PO    15:00 - 23:00
            ÚT    15:00 - 23:00
            ST    15:00 - 23:00
            ČT    15:00 - 23:00
            PÁ    15:00 - 23:00
            SO    17:00 - 23:00
            NE    17:00 - 23:00

 

 
 

Další várka soudků...

16.03.2012 16:49

 

...opět máme pivka z různých pivovarů, postupně a zřejmě i v tomto pořadí budeme narážet: pivovar Vyškov - Jubiler Amber IPA 14°, pivovar Kocour - Kocour světlý ležák 12°, pivovar Litovel - Litovel sváteční speciál 13° a pivovar Matuška - Matuška pšeničné 13°. Dej bůh štěstí!
 
Jen tak na vysvětlenou, co to vlastně pijeme a co je to ta IPA 
 
IPA.... India Pale Ale je styl piva v rámci Pale Ale stylu. Poprvé byl uvařen v Anglii v 18. století. Dříve dokonce označován jako „pale ale pro Indii“ nebo „India Ale“ nebo také „Pale export India ale“.
 
Obrovská armáda vojáků a koloniálních úředníků požadovala své pivo i v největší britské kolonii Indii. Nejrychlejší „čajové“ lodě zvládaly cestu z Anglie do Indie, kolem Afriky za čtyři měsíce, průměrné obchodní lodě se couraly půl roku. Pivo se však při dlouhém transportu a vysokých teplotách tropických moří rychle kazilo.
 
Proto tedy celé generace sládků začaly pracovat na úkolu aby pivo vydrželo transport, bylo při dodávce do Indie pitelné. Protože konzervační účinky alkoholu byly známé, začal se nejprve zvyšovat obsah alkoholu a tedy i původní extrakt mladiny. Vznikl Strong Ale. To však ještě nestačilo a tak souběžně se Strong Ale se zvyšovala i hořkost piva neboť konzervační účinek chmele byl již rovněž empiricky ověřen. Postupně tak vzniklo pivo s původní koncentrací mladiny 16 – 18 %, obsahem alkoholu 6 – 8 % a hořkostí přibližně dvojnásobnou než mělo výchozí Pale Ale. Tmavě jantarová barva a vysoká plnost zůstaly zachovány. Technicky i technologicky šlo o pivo totožné s Pale Ale,. Používají se stejné kvasinky i stejný technologický postup. Pouze podíl chmele použitý pro „dry hopping“ bývá vyšší. Zatímco u Pale Ale je to 5 – 8 % celkové dávky chmele u IPA se jedná o 10 – 15 %. Chuťově a především trvanlivostí jde však už o zcela jiný druh piva.