Další várka soudků II....
30.03.2012 11:24
Nová pivečka v našem pivním baru:
Žamberecký kanec 12° - světlý ležák
Ferdinand sedm kulí - polotmavé
Kocour 12° - světlý ležák
Eggenberg Nakouřený švihák - nakuřovaný tmavý ležák českého typu, spodně kvašený
Co je to nakuřované pivo? Po pivních stylech, které jsme u nás v baru již čepovali (pšeničné pivo, Pale ale,...) Vám chceme představit u nás méně známý styl piva - Rauchbier.
Rauchbier (někdy také nakuřované nebo kouřové pivo) je druhem piva, které se vyrábí ze sladu, který se suší nad kouřem ze dřeva (především bukového) či rašeliny. Může se jednat o pivo jak spodně (většina produkce), tak i svrchně kvašené. Vaří se především v okolí německého města Bamberk.
Vůně bývá kouřová, uzená, dřevěná a sladová různých intenzit. Barva by měla být velmi čirá a čistá s hutnou a krémovou pěnou s odstíny polotmavé, měděné až jantarové barvy.
Chuť většinou následuje charakteristiku vůně. Střední a vyvážená hořkost se středním až vyšším suchým dozníváním – nakuřovaná a uzená chuť podporuje suchý konec.
Středně plné tělo piva se středním až vyšším řízem.
Obsah alkoholu zpravidla mezi 4,8 – 6 %. IBU 20-30.
Nejznámějším producentem nakuřovaných piv je zřejmě pivovar Schlenkerla, který vaří hned několik druhů nakuřovaných piv.